Fietsroutes

Het Land van Maas en Waal, een prachtig stuk Nederland tussen de rivieren. Een landschap vol historische plaatsen en bezienswaardigheden. Via de vele (fiets)routes is deze omgeving makkelijk en op een avontuurlijke manier te verkennen. Ontdek de verhalen achter kastelen, dijken, molens en uiterwaarden!

“We praten en we zingen en we lachen allemaal,
want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal!”

– Boudewijn de Groot

Land van Maas en Waal Route - 53km

“WE PRATEN EN WE ZINGEN EN WE LACHEN ALLEMAAL, WANT DAAR ACHTER DE HOGE BERGEN LIGT HET LAND VAN MAAS EN WAAL.”
In dit bekende nummer van Boudewijn de Groot wordt het wonderschone Land van Maas en Waal bezongen. Tijdens deze route kom je ook langs de ruïne van Batenburg, overblijfsel van een van de oudste kastelen va Gelderland Kasteel Hernen, een middeleeuwse burcht, staat nog wel overeind nabij knooppunt 68. Aan het eind van de route vind je nog het iconische Museum Kasteel Wijchen en natuurlijk onze Wijchense Molen!

Wijchense plattelandsroute - 43km

Deze fietsroute leidt je door het verrassende Wijchense landschap. In dit Tweestromenland tussen de Maas en de Waal doorkruis je veel bossen, kom je langs prachtige vennen en uitgestrekte agrarische gebieden. Deze route komt niet langs de molen maar geeft een mooi beeld van de Wijchense omgeving. Dus zeker de moeite waard om te fietsen!

Heerlijkheid Fietsroute - 26km

“De heerlijkheden ontstonden in de vroege middeleeuwen… Grondbezitters en kerkelijke leiders verwierven economische, politieke en juridische macht over stukken land. Zij noemden zich ‘heer’ en het gebied waarover zij gezag uitoefenden een ‘heerlijkheid’. Ze bouwden er versterkingen van waaruit ze het gebied verdedigden en bestuurden.”

Veel plaatsen in het Land van Maas en Waal komen voort uit zo’n heerlijkheid. Zo’n 5000 jaar geleden vestigden hier ook de eerste boeren zich. Meestal liggen deze heerlijkheden op een hoger deel in het landschap: een oeverwal of een rivierduin. Zo waren ze veiliger tijdens overstromingen en konden ze de omgeving in de gaten houden.

Leur - Dijkgeheimen 2 - 62km

“Dijkmagazijnen. Ze horen bij het rivierenlandschap, als een kast in een woonhuis of kantoor… Maar wat weten we eigenlijk van die vaak stille gebouwtjes langs de Gelderse rivieren?” 

In deze twee fietsroutes door het Land van Maas en Waal onthullen we veel dijkgeheimen… Het rivierenlandschap ziet er sereen uit, maar is een en al oerkracht. Hele dorpen zijn door het rivierwater weggevaagd. Tegelijk is de Gelderse rivierklei erg vruchtbaar voor de natuur.

Kunstgeheimen Wijchen-Beuningen - 48km

Tussen de Waal en de Maas zijn tal van bijzondere kunstobjecten aan het water. Objecten die de relatie tonen tussen de mens en het water. 

Deze objecten bevatten verhalen over overstromingen, gebeurtenissen in de oorlog maar ook over de connectie tussen de mens en de rivieren. Deze route slingert tussen Waal en Maas door de gemeenten Wijchen en Beuningen.

Luxer achter de Limes - 49km

Nieuwsgierig naar het Romeinse verleden in het Rijk van Nijmegen, de oudste stad van Nederland? In 19 v. Chr. streken de romeinen neer in deze regio om een legerplaats op te zetten. Het was zover.. Zuid-Nederland viel in handen van het Romeinse rijk. De grens van dit rijk, de limes, lag verderop bij de Rijn en de Nederrijn. Zowel militair als economisch vormde het Rijk van Nijmegen het centrum van Nederland. Tot in de vijfde eeuw bleef de invloed van de Romeinen voelbaar. Hierna verdween het Romeinse gezag. Rare jongens die romeinen.

Aanbeveling

Nabij knoppunt 64 vind je De Wijchense Molen, een van de vijftien molens in Nederland die nog actief is als bedrijf. Veel fietstochten door het Land van Maas en Waal laten je kennis maken met dit prachtige stuk Wijchense cultuur. Molenaar Jeroen heet je van harte welkom voor:

 

  • Een bezoek aan de karakteristieke molenwinkel.
  • Een groot assortiment aan lokale & natuurlijke bakproducten.
  • Een pauze bij de Wijchense Molen, er is ruimte op ons kleine terras om je eigen lunch te nuttigen.
  • Wij serveren koffie, thee of verse appelsap uit de streek.
  • Het beantwoorden van vragen, een rondleiding door de molen of simpelweg een goed gesprek.

Wijchense Molen

Bronckhorstlaan 11

6602 BG Wijchen

The Netherlands

Openingstijden

Donderdag: 10:00 - 17:00

Vrijdag: 10:00 – 17:00

Zaterdag: 9:00 – 17:00

© 1799 - 2024 | Wijchense Molen

Designed by